17 let čakanja je bilo dovolj | Novice | Navijaška cona

Obeta se vroč primorski derbi med Koprom in Primorjem.

17 let čakanja je bilo dovolj
Obeta se vroč primorski derbi med Koprom in Primorjem.

Po dolgih štirinajstih letih bomo na Bonifiki spremljali derbi domačega Kopra ter ajdovskega Primorja. Prvi letošnji dvoboj so v začetku avgusta dobili Koprčani, ko so v Športnem parku v Novi Gorici z goloma Curcia in Petriška slavili z 2:0. Izhodišča Koprčanov pred sobotno tekmo najdete v rubrikah rumeno-modrih, s kakšnimi temelji se ga lotevajo ‘’sinovi burje’’, pa v naslednjih vrsticah.
 

Zakaj je trenutna forma na takšnih srečanjih (ne)pomembna?

Velikokrat v športu preberemo, da so derbiji poglavje zase. In res je tako, še posebej na sosedskih derbijih. Nemalokrat se prav na tako pomembnih tekmah zgodijo presenečenja, saj so čustva zelo močna tako na igrišču kot tudi na tribunah. Odloči lahko dnevna forma, rdeči karton, trenutek nezbranosti. Pa vendarle je lepo imeti vpogled na rezultate v zadnjem obdobju. Zlagali bi se, če bi Primorje postavili v vlogo favorita. Če je na eni strani Koper v odlični formi, velja za Primorje povsem obratna pesem. Ena zmaga na zadnjih petih tekmah ne vliva preveč samozavesti v gostujoči tabor. Predvsem boleč je bil domači poraz pretekli konec tedna, ko je v sodnikovem podaljšku, z neverjetnim strelom, Radomljam zmago prinesel mladi Andrej Pogačar. Zaskrbljujoča je tudi napadalna učinkovitost, saj so Ajdovci na omenjenih petih obračunih zadeli zgolj dvakrat. 
 

Kako izgleda statistika medsebojnih srečanj?

Kot smo že dejali, derbi je derbi, zato prejšnji rezultati ne igrajo vidne vloge. To bo natanko petdeseta tekma v najmočnejši slovenski ligi med tema dvema nasprotnikoma. Zanimivo, da je Primorje zbralo dvakrat več zmag (24 zmag Primorja ter 12 zmag Kopra). Ekipi sta se trinajstkrat razšli z neodločenim rezultatom. Prvo srečanje se je odvilo septembra 1991, ko so Ajdovci z golom reprezentanta Igorja Benedejčiča izgubili z 1:0. Sledilo je obdobje ajdovske prevlade nad Koprčani. Najvišjo zmago nad obalnim klubom so zabeležili v sezoni 96/97, ko so doma slavili s 5:0. So pa na gostovanjih rdeče-črni zelo slabi. Nazadnje so v Kopru slavili pred 17-imi leti, ko so na krilih Marka Vogrića, slavili z 2:0. To je bila ena izmed šestih zmag kluba iz Vipavske doline na Bonifiki. Na zadnjih osmih obračunih le ena zmaga Primorja, zato motivacije tokratnim gostom zagotovo ne bo manjkalo. Čas je torej, da se negativna serija konča.

 

Prvi dvoboj trenerjev je pripradel Bogatinovu

Milan Anđelković in Oliver Bogatinov sta se v letošnji sezoni komaj prvič pomerila. Kot smo že omenili je avgusta srečanje dobil Koper z 2-0. Tokrat domači trener, za katerega je to prva trenerska avantura, obljublja igro na vse ali nič. Prepričan je, da lahko njegovi varovanci, s katerimi je že tretjo sezono, domov prinesejo popoln izkupiček. Primorje je še vedno lepih sedem točk pred zadnje uvrščenimi Domžalami. Bolijo tri izgubljene točke doma proti Radomljam, vendar časa za žalovanje ni. Tekma v Kopru in domača tekma z Nafto sta odlični priložnosti za nabiranje točk in mirnejše nadaljevanje prvenstva. V primeru pozitivnega rezultata na prihodnjih dveh srečanjih bi se Ajdovci zasidrali na sredini lestvice, s sijajno popotnico pred izzivi, ki jih še čakajo.
 

Kdo bi bil lahko junak rdeče-črnih?

V uvodu prvenstva se je zdelo, da je ajdovski adut Mark Gulič. Trikrat zapored, ko je zatresel mrežo, je Primorje slavilo. Kasneje se je zbiranje točk ustavilo, padla je forma napadalcev in sprožil se je alarm. Ena izmed glavnih nevarnosti za letos odličnega vratarja Kopra, Metoda Jurharja, je bosanski napadalec Semir Smajlagić. Ta se je v letošnji sezoni vrnil v Slovenijo, kjer je nekoč že branil barve Gorice. V letošnji sezoni je s štirimi zadetki trenutno na tretjem mestu lestvice strelcev. Pred njim sta s petimi zadetki zgolj celjski Kucys ter bivša ‘’vijolica’’ Jakupović. Junak rdeče-črnih bi lahko bil tudi prvi podajalec lige Matic Zavnik. Trojec napadalno usmerjenih nogometašev je zagotovo največje orožje Anđelkovićeve zasedbe. Seveda bo pomembna tudi vloga vratarja Gašperja Tratnika, ki bi lahko z odlično dnevno formo gostom zagotovil kakšno točko.

 

Zaključek

Vsekakor si obetamo krasen primorski derbi. Vlogo favorita bo imel tretjeuvrščeni Koper, ki igra letos zelo dobro. Na drugi strani Ajdovci, po bolečem porazu doma z Radomljami, iščejo nove točke, ki bi jim zagotovile mirnejše nadaljevanje sezone. Še enkrat spomnimo, da Primorje že 17 let ni zmagalo na Bonifiki. Tekma se bo v soboto začela ob 20.15 uri.


POD ŽAROMETOM
11. oktober 2024
Zmaga za mirno nadaljevanje
Nogometaši ajdovskega Primorja so v prejšnjem krogu zabeležili pomembno zmago. Po treh zaporednih porazih in po vrnitvi (upajmo,...
LEGENDARNO
11. oktober 2024
Primorje v Evropi
Natanko sto let mineva odkar se je športni klub Ajdovščina - Šturje (SKAŠ) prvič uradno registriral v slovensko nogometno...
POD ŽAROMETOM