Bo Bonfika še naprej domača trdnjava? | Novice | Navijaška cona

Obeta se vroč primorski derbi med Koprom in Primorjem.

Bo Bonfika še naprej domača trdnjava?
Obeta se vroč primorski derbi med Koprom in Primorjem.

Po dolgih štirinajstih letih bomo na Bonifiki spremljali derbi domačega Kopra ter ajdovskega Primorja. Prvi letošnji dvoboj so v začetku avgusta dobili Koprčani, ko so v Športnem parku v Novi Gorici z goloma Curcia in Petriška slavili z 2:0. Izhodišča Ajdovcev pred sobotno tekmo najdete v rubrikah rdeče-črnih, s kakšnimi temelji se ga lotevajo ‘’kanarčki’’, pa v naslednjih vrsticah.
 

Zakaj je trenutna forma na takšnih srečanjih (ne)pomembna?

Velikokrat v športu preberemo, da so derbiji poglavje zase. In res je tako, še posebej na sosedskih derbijih. Nemalokrat se prav na tako pomembnih tekmah zgodijo presenečenja, saj so čustva zelo močna tako na igrišču kot tudi na tribunah. Odloči lahko dnevna forma, rdeči karton, trenutek nezbranosti. Pa vendarle je lepo imeti vpogled na rezultate v zadnjem obdobju. Koper je praviloma velik favorit na primorskih derbijih, letos pa je še posebej v odlični formi. Visoko tretje mesto, z daleč najboljšo obrambo lige. Na enajstih tekmah zgolj štirje prejeti zadetki in kar osem ti. praznih mrež. Tudi na zadnjih treh tekmah varovanci Oliverja Bogatinova niso prejeli zadetka. En poraz na zadnjih osmih tekmah v vseh tekmovanjih in en poraz na zadnjih enajstih domačih tekmah so zagotovo sijajna popotnica za sobotni derbi proti, na papirju slabšemu, Primorju.
 

Kako izgleda statistika medsebojnih srečanj?

Kot smo že dejali, derbi je derbi, zato prejšnji rezultati ne igrajo vidne vloge. To bo natanko petdeseta tekma v najmočnejši slovenski ligi med tema dvema nasprotnikoma. Zanimivo, da je Primorje zbralo dvakrat več zmag (24 zmag Primorja ter 12 zmag Kopra). Ekipi sta se trinajstkrat razšli z neodločenim rezultatom. Prvo srečanje se je odvilo septembra 1991, ko je Kopru zmago z 1:0 zagotovil Igor Benedejčič. Poleg njega so takrat za obalni klub igrala tudi druga velika imena - reprezentanta Andrej Poljšak in Marinko Galić, pa vsem znana Vlado Badžim in Alen Šćulac. Najvišjo zmago je Koper zabeležil julija 2010, ko je doma slavil z visokih 4:1. Kljub temu, da so Koprčani statistično slabši od Ajdovcev, pa zadnja srečanja pričajo drugače. Na zadnjih osmih tekmah zgolj en poraz proti Primorju, septembra 2010 v Ajdovščini. Še bolj zanimiv podatek pa je ta, da je Koper nazadnje na Bonifiki Primorju priznal premoč pred več kot sedemnajstimi leti!!! Takrat so ‘’sinovi burje’’ domače premagali z 2:0.  

 

Prvi dvoboj trenerjev je dobil Oliver Bogatinov

Oliver Bogatinov je v slovenskem prostoru kar znano ime. Poleg funkcij športnega direktorja, pomočnika trenerja ter vodje mladinskih pogonov, je v svoji karieri treniral kar nekaj ekip. Začel je v Izoli, nadaljeval v Muri, pa Aluminij in nazadnje še Radomlje. Od aprila dalje sedi na klopi rumeno-modrih, kjer je preživel tudi del svoje igralske kariere. Pri tem bogatem življenjepisu je zanimivo prav to, da se je avgusta komaj prvič kot trener pomeril s Primorjem. Posledično je tudi prvič meril moči s tri leta mlajšim Milanom Anđelkovićem. Dobra forma svojih varovancev tudi tokrat kažeta na veliko mero optimizma, s katero bi Koper še potrdil prevlado na Primorskem. Nove tri točke bi tudi pomenile mirno nadaljevanje sezone. Kaj pa, če bo v soboto prišlo do presenečenja? Koper bi lahko zdrsnil vse do petega mesta, vendar so razlike na razpredelnici tako majhne, da bi se že v naslednjem krogu lahko povzpel na višja mesta. 
 

Kdo bi bil lahko junak rumeno-modrih?

Zadnji dve tekmi so Koprčani dobili z minimalnim rezultatom 1:0. Najprej je doma v sodnikovem podaljšku padlo Radomlje, teden dni za tem pa še vodilna Olimpija. To je bil tudi prvi poraz Ljubljančanov v letošnji sezoni Prve lige in to v Stožicah. Obe srečanji je s krasnima zadetkoma odločil Maročan Omar El Manssouri, ki je v letošnji sezoni pomemben člen koprske zasedbe. Prav zaradi tega, bo največ oči uprtih prav v njega. Na drugi strani igrišča pa letos naravnost blesti Metod Jurhar. Že tri tekme ni prejel zadetka, v prestolnici pa je celo zaustavil Pintov strel z bele točke. Če bi šlo v soboto kaj narobe in bi tik pred koncem tekme zmaga domačih še visela v zraku, bi lahko bil znova eden izmed junakov prav poletni prišlek iz Celja.



 

Zaključek

Vsekakor si obetamo krasen primorski derbi. Vlogo favorita bo imel tretjeuvrščeni Koper, ki igra letos zelo dobro. Na drugi strani Ajdovci, po bolečem porazu doma z Radomljami, iščejo nove točke, ki bi jim zagotovile mirnejše nadaljevanje sezone. Še enkrat spomnimo, da Primorje že 17 let ni zmagalo na Bonifiki. Tekma se bo v soboto začela ob 20.15 uri.


POD ŽAROMETOM